top of page

A ProZ Pro Bono program áttekintése

A honlap nagyrészt angol nyelvű, de szerettünk volna a világ különböző országaiban élő barátainknak és ügyfeleinknek is lehetőséget biztosítani arra, hogy saját nyelvükön tájékozódhassanak a programról. Az alábbi oldal a projektet, a célkitűzéseket és az abban részt vevő embereket mutatja be. A fordítást önkéntesek végezték. Ne feledje, bármely nyelven írhat nekünk, és mi ugyanazon a nyelven válaszolunk Önnek.

A ProZ Pro Bono program áttekintése

Mi, ki, hol, mikor, miért?

Mi?

A ProZ Pro Bono program egy jótékonysági, ingyenes kezdeményezés, amelyet a ProZ.com, a világ legnagyobb hivatásos fordítói és tolmács közössége indított útjára. Ez a program önkéntes alapon hozza össze a nyelvi szakembereket a fordítást és tolmácsolást igénylő nonprofit szervezetekkel és magánszemélyekkel. Az ingyenes programmal a ProZ.com megkönnyíti a hozzáférést a létfontosságú információkhoz és szolgáltatásokhoz a hátrányos helyzetű közösségek számára.

​Ki?

A ProZ Pro Bono program nonprofit szervezeteket szolgál világszerte. Abból a megfontolásból, hogy ezek a szervezetek saját nyelvükön szólhassanak a többnyelvű közösségekhez, és szűkös erőforrásaikat elsődleges céljukra, a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordíthassák. A fordítási és tolmácsolási munkát a ProZ.com-on jegyzett nyelvi szakemberek végzik. Ezek az emberek szenvedélyesen elkötelezettek a civil szféra segítsége mellett, ezért önként és ingyenesen felajánlják szakértelmüket. A programot a ProZ.com tagjai finanszírozzák.

Hol?

A ProZ Pro Bono program világszerte hozzáférhető. A világ minden tájáról jelentkezhetnek nyelvi szakemberek és nonprofit szervezetek. A program kihasználja a ProZ.com internetes jelenlétét, ami lehetővé teszi a földrajzi határokon átnyúló együttműködést. Az önkéntesek és a nonprofit szervezetek a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül ajánlják szolgáltatásaikat, illetve, kérhetnek segítséget.

Mikor?

A ProZ Pro Bono program nincs időponthoz kötve, a jelentkezés és a részvétel egész évben lehetséges. A nyelvi szakemberek bármikor jelentkezhetnek önkéntesnek. Hasonlóképpen, a nonprofit szervezetek vagy magánszemélyek bármikor benyújthatják kéréseiket. Az időzítés rugalmassága lehetővé teszi a sürgős nyelvi igények azonnali kielégítését.

​Miért?

A ProZ Pro Bono program célja, hogy segítsen a nyelvi szakadékok áthidalásában azoknak, akik nehezen vagy egyáltalán nem férnek hozzá alapvető információkhoz és szolgáltatásokhoz. Mindez összhangban áll a ProZ.com alapértékeivel, amelyek magukban foglalják a ProZ közösségen belüli együttműködés és támogatás előmozdítását, továbbá a világban történő érdemi változás elérését. A program küldetést teljesít, amely a megértésre, a kommunikáció és az információhoz való globális hozzáférés kiszélesítésére és előmozdítására irányul.

A program arra törekszik, hogy munkájával világszerte lehetővé tegye a rászorulók támogatását és segítségét. A ProZ Pro Bono program önkéntes fordítóit és tolmácsait nem személyes haszonszerzés vezérli. Tudásukkal és szakértelmükkel érdemi hatást kívánnak gyakorolni a nyelvi támogatást igénylők életére.

​A Nagykövetek oldalon megtudhatja, van-e nagykövetünk az Ön országában vagy nyelvén!

Translated by/Fordította: Sárosi Beáta és Köbli József

bottom of page